- အသက္ ၆-လ ျပည္႔တြင္ သင္႔ကေလးသည္ မိခင္ႏို႔အျပင္ အျခားအစားအစာမ်ား စားရန္ လိုသည္။
- ေန႔ေရာညပါ ကေလးဆာတိုင္း မိခင္ႏို႔ ဆက္လက္တိုက္ေကၽြးပါ။
- အၾကိမ္- သင္႔ကေလးကိုျဖည္႔စြက္စာ တစ္ေန႔ ၂-ၾကိမ္ေကၽြးပါ။
- အမာဏ- တစ္ၾကိမ္ေကၽြးလွ်င္ ထမင္းစားဇြန္း ၃-ဇြန္း ေကၽြးပါ။
- ၁-၂ ပတ္အတြင္း ၆-၉လ အရြယ္ျဖည္႔စြက္စာေကၽြးသကဲ႔သို႔ တစ္ၾကိမ္ေကၽြးလွ်င္ ၂၅၀ စီစီ ဆန္႔ ပန္းကန္လံုးတစ္၀က္ ေကၽြးႏိုင္ပါသည္။
- အပ်စ္အက်ဲ- လက္ႏွင္႔ကိုင္ေကၽြးႏိုင္ေလာက္ေအာင္ပ်စ္ရမည္။
- အစာအမ်ိဳးအမယ္- ဆန္ျပဳတ္၊ ေျခထားေသာ အာလူျပဳတ္၊ ေျခထားေသာ ငွက္ေပ်ာသီးႏွင္႔ စတင္ပါ။
- သန္႔ရွင္းမႈ- ကေလးအတြက္ အစာမျင္ဆင္မီ မိမိလက္ကို ဆပ္ျပာႏွင္႔ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးပါ။
- မိမိလက္ႏွင္႔ကေလးလက္ကို အစာမေကၽြးမီ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးပါ။
- သန္႔ရွင္းေသာ ပန္းကန္။ ခြက္တို႔ျဖင္႔ အစာေကၽြးပါ၊ ေရ၊ အရည္တိုက္ပါ။
- ကေလးစားမည္႔အစာမ်ားကို သန္႔ရွင္းလံုးျခံုေသာေနရာတြင္ သိမ္ဆည္းပါ။
ကေလးအသက္ ၆-လ မွ ၉-လအတြင္း ျဖည္႔စြက္စာေကၽြးျခင္း
- ေန႔ေရာညပါ ကေလးဆာတိုင္း မိခင္ႏို႔ ဆက္လက္တိုက္ေကၽြးပါ။
- ကေလးအသက္ ၆-လျပည္႔မွ ၉-လအတြင္း ကေလးလိုအပ္သည္႔ အင္အားဓာတ္ တစ္၀က္ကို မိခင္ႏို႔မွ ျဖည္႔စြမ္းေပးသည္။
- မိခင္ႏို႔ဦးစြာတိုက္ျပီးမွ ျဖည္႔စြက္စာ ေကၽြးပါ။
- အၾကိမ္- ကေလးကို ျဖည္႔စြက္စာတစ္ေန႔ ၃-ၾကိမ္ ေကၽြးပါ။ သြားရည္စာ (သစ္သီး) တစ္ၾကိမ္ေကၽြးပါ။
- ပမာဏ- တစ္ၾကိမ္ေကၽြးလွ်င္ ၂၅၀ စီစီဆန္႔ ပန္းကန္လံုးတစ္၀က္ေကၽြးပါ။
- ကေလးကုန္ေအာင္ စားႏိုင္မစားႏိုင္ သိရိွရန္ သီးသန္႔ပန္းကန္ျဖင္႔ေကၽြးပါ။
- အပ်စ္အက်ဲ- ေျခထားေသာ အာလူးျပဳတ္၊ ဆန္ျပဳတ္ပ်စ္ပ်စ္ေကၽြးရမည္။
- အစာအမ်ိဳးအမယ္- တစ္ၾကိမ္ေကၽြးတိုင္း အစာအုပ္စု အားလံုးပါ၀င္ေအာင္ ေကၽြးရမည္။
- အခ်ိဳရည္မ်ားတိုက္ျခင္း ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ ဘီစကစ္မုန္႔ခ်ိဳမ်ား မေကၽြးပါႏွင္႔။
- ကေလးစားခ်င္ေအာင္ စိတ္ပါလက္ပါ တက္ၾကြစြာ ေကၽြးပါ/ေခ်ာ႔ျမဴေကၽြးပါ။
- သန္႔ရွင္းမႈ- ကေလးအတြက္ အစာမျင္ဆင္မီ မိမိလက္ကို ဆပ္ျပာႏွင္႔ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးပါ။
- မိမိလက္ႏွင္႔ကေလးလက္ကို အစာမေကၽြးမီ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးပါ။
- သန္႔ရွင္းေသာ ပန္းကန္။ ခြက္တို႔ျဖင္႔ အစာေကၽြးပါ၊ ေရ၊ အရည္တိုက္ပါ။
- ကေလးစားမည္႔အစာမ်ားကို သန္႔ရွင္းလံုးျခံုေသာေနရာတြင္ သိမ္ဆည္းပါ။
ကေလးအသက္ ၉-လ မွ ၁၂-လအတြင္း ျဖည္႔စြက္စာေကၽြးျခင္း
- ေန႔ေရာညပါ ကေလးဆာတိုင္း မိခင္ႏို႔ ဆက္လက္တိုက္ေကၽြးပါ။
- ကေလးအသက္ ၉-လမွ ၁၂-လအတြင္း ကေလးလိုအပ္သည္႔ အင္အားဓာတ္ တစ္၀က္ကို မိခင္ႏို႔မွ ျဖည္႔စြမ္းေပးသည္။
- မိခင္ႏို႔ဦးစြာတိုက္ျပီးမွ ျဖည္႔စြက္စာ ေကၽြးပါ။
- အၾကိမ္- ကေလးကို ျဖည္႔စြက္စာတစ္ေန႔ ၃-ၾကိမ္ ေကၽြးပါ။ သရက္သီးမွည္႔၊ သေဘၤာသီးမွည္႔၊ငွက္ေပ်ာသီး၊ ေထာပတ္သီး၊ ရာသီေပၚသစ္သီးမ်ား၊ ေရႊကန္စြန္းဥျပဳတ္၊ ျမန္မာမုန္႔၊ မုန္႔ၾကြတ္ စေသာ သြားရည္စာ ၂-ၾကိမ္ေကၽြးပါ။
- ပမာဏ- တစ္ၾကိမ္ေကၽြးလွ်င္ ၂၅၀ စီစီဆန္႔ ပန္းကန္လံုးတစ္၀က္ေကၽြးပါ။
- ကေလးကုန္ေအာင္ စားႏိုင္မစားႏိုင္ သိရိွရန္ သီးသန္႔ပန္းကန္ျဖင္႔ေကၽြးပါ။
- မိသားစုထမင္း၀ိုင္းမွထမင္းကို ကေလးစားႏိုင္ရန္ ဇြန္းျဖင္႔ ေျခေကၽြးပါ၊ အသားကို နူးေအာင္ခ်က္ပါ၊ နုပ္နုပ္စင္းပါ။
- အခ်ိဳရည္မ်ားတိုက္ျခင္း ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ ဘီစကစ္မုန္႔ခ်ိဳမ်ား မေကၽြးပါႏွင္႔။
- ကေလးစားခ်င္ေအာင္ စိတ္ပါလက္ပါ တက္ၾကြစြာ ေကၽြးပါ/ေခ်ာ႔ျမဴေကၽြးပါ။
- သန္႔ရွင္းမႈ- ကေလးအတြက္ အစာမျင္ဆင္မီ မိမိလက္ကို ဆပ္ျပာႏွင္႔ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးပါ။
- မိမိလက္ႏွင္႔ကေလးလက္ကို အစာမေကၽြးမီ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးပါ။
- သန္႔ရွင္းေသာ ပန္းကန္။ ခြက္တို႔ျဖင္႔ အစာေကၽြးပါ၊ ေရ၊ အရည္တိုက္ပါ။
- ကေလးစားမည္႔အစာမ်ားကို သန္႔ရွင္းလံုးျခံုေသာေနရာတြင္ သိမ္ဆည္းပါ။
ကေလးအသက္ ၁၂-လ မွ ၂၄-လအတြင္း ျဖည္႔စြက္စာေကၽြးျခင္း
- ေန႔ေရာညပါ ကေလးဆာတိုင္း မိခင္ႏို႔ ဆက္လက္တိုက္ေကၽြးပါ။
- ကေလးအသက္ ၁၂-လမွ ၂၄-လအတြင္း ကေလးလိုအပ္သည္႔ အင္အားဓာတ္ တစ္၀က္ကို မိခင္ႏို႔မွ ျဖည္႔စြမ္းေပးသည္။
- မိခင္ႏို႔ဦးစြာတိုက္ျပီးမွ ျဖည္႔စြက္စာ ေကၽြးပါ။
- အၾကိမ္- ကေလးကို ျဖည္႔စြက္စာတစ္ေန႔ ၃-ၾကိမ္ ေကၽြးပါ။ သရက္သီးမွည္႔၊ သေဘၤာသီးမွည္႔၊ငွက္ေပ်ာသီး၊ ေထာပတ္သီး၊ ရာသီေပၚသစ္သီးမ်ား၊ ေရႊကန္စြန္းဥျပဳတ္၊ ျမန္မာမုန္႔၊ မုန္႔ၾကြတ္ စေသာ သြားရည္စာ ၂-ၾကိမ္ေကၽြးပါ။
- ပမာဏ- တစ္ၾကိမ္ေကၽြးလွ်င္ ၂၅၀ စီစီဆန္႔ ပန္းကန္လံုးေလးပံုးသံုးပံုမွ တစ္ပန္းကန္ျပည္႔စားမည္။
- ကေလးကုန္ေအာင္ စားႏိုင္မစားႏိုင္ သိရိွရန္ သီးသန္႔ပန္းကန္ျဖင္႔ေကၽြးပါ။
- အပ်စ္အက်ဲ-မိသားစုထမင္း၀ိုင္းမွ အစာမ်ားကို အတံုးေသးေသး၊ အလႊာေသးေသး၊ လက္ျဖင္႔ကိုင္စားႏိုင္ေသာ အရြယ္ ျပင္ဆင္ေပးသင္႔သည္။
- အစာအမ်ိဳးအမယ္- တစ္ၾကိမ္ေကၽြးတိုင္း အစာအုပ္စု အားလံုးပါ၀င္ေအာင္ ေကၽြးရမည္။
- ကေလးစားခ်င္ေအာင္ စိတ္ပါလက္ပါ တက္ၾကြစြာ ေကၽြးပါ/ေခ်ာ႔ျမဴေကၽြးပါ။
- သန္႔ရွင္းမႈ- ကေလးအတြက္ အစာမျင္ဆင္မီ မိမိလက္ကို ဆပ္ျပာႏွင္႔ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးပါ။
- မိမိလက္ႏွင္႔ကေလးလက္ကို အစာမေကၽြးမီ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးပါ။
- သန္႔ရွင္းေသာ ပန္းကန္။ ခြက္တို႔ျဖင္႔ အစာေကၽြးပါ၊ ေရ၊ အရည္တိုက္ပါ။
- ကေလးစားမည္႔အစာမ်ားကို သန္႔ရွင္းလံုးျခံုေသာေနရာတြင္ သိမ္ဆည္းပါ။
အနည္းဆံုးအသက္ ၂-ႏွစ္အထိ ကေလးကို မိခင္ႏို႔ ဆက္လက္ တို္က္ေကၽြးပါ။
အစာမ်ားကို ၾကယ္-၄ ပြင္႔ အစာမ်ားျဖစ္ေအာင္ ေပါင္းစပ္ေကၽြးပါ။
*ၾကယ္တစ္ပြင္႔- အေျခခံအစားမ်ား- ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း၊ အာလူး။
*ၾကယ္တစ္ပြင္႔-တိရစၦာန္ကရေသာ အစားအစာမ်ား- ၾကက္၊ ငါး၊ အသည္း၊ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ႏို႔ႏွင္႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား ေကၽြးပါ။ တိရစၦာန္ကရေသာ အစားမ်ားသည္ အလြန္အေရးၾကီးသည္၊ ထိုအစာမ်ား မၾကာခဏပါ၀င္ေစပါ၊ က်က္ေအာင္ ခ်က္ပါ၊ နူးေအာင္ခ်က္ပါ၊ နုပ္နုပ္စင္းပါ။
*ၾကယ္တစ္ပြင္႔-ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး- ပဲနီေလး၊ ပဲၾကီး၊ ကုလားပဲ၊ ေျမပဲ ႏွင္႔ အေစ႔အဆံမ်ား (ႏွမ္း)။
*ၾကယ္တစ္ပြင္႔- ဗီတာမင္ေအၾကြယ္၀ေသာ သစ္သီးႏွင္႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ာ- (သစ္သီမွည္႔၊ သေဘၤာသီးမွည္႔၊ ပင္မွည္႔သီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ အစိမ္းေရာင္အရြက္မ်ား၊ မံုလာဥနီ၊ ေရႊကန္စြန္းဥႏွင္႔ ေရြဖရံုသီ) အျခား သစ္သီးႏွင္႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား (ငွက္ေပ်ာသီး၊ ဖရဲသီး၊ နာနတ္သီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ေထာပတ္သီး၊ ခရမ္းသီးႏွင္႔ ေဂၚဖီ)
ဆီတစ္မ်ိဳးမ်ိဳး- တစ္ေန႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ထည္႔ေကၽြးပါ။
ဟင္းခ်က္ရာတြင္ အိုင္အိုဒင္းဆားသံုးပါ။
သရက္သီးမွည္႔၊ သေဘၤာသီးမွည္႔၊ငွက္ေပ်ာသီး၊ ေထာပတ္သီး၊ ရာသီေပၚသစ္သီးမ်ား၊ ေရႊကန္စြန္းဥျပဳတ္၊ ျမန္မာမုန္႔၊ မုန္႔ၾကြတ္ စေသာ သြားရည္စာမ်ားကို ထမင္းစားခ်ိန္ၾကား အသက္အရြယ္ေပၚမူတည္ျပီး ၁-ၾကိမ္ ၂-ၾကိမ္ေကၽြးႏိုင္သည္။
*က်န္းမာေရး၀န္ၾကီးဌာန ႏွင္႔ ယူနီဆက္ျမန္မာတို႔ ပူေပါင္းထုတ္ေ၀ထားေသာ "၂-ႏွစ္ေအာက္ကေလးသူငယ္မ်ား အစာေကၽြးျခင္း ၂၀၁၆-ခုႏွစ္" စာအုပ္မွ ကူးယူေဖာ္ျပသည္။
No comments:
Post a Comment